Ångest till salu

Igår såldes Edvard Munch’s “Skriet” för en rekordsumma på en auktion i New York. Jag minns ett besök på Munchmuseet i Oslo för många år sedan, en oförglömlig upplevelse där jag satt som förtrollad framför ett flertal tavlor.

Skriets starka uttryck fångar en verklighet som många stundvis lever i, ångestens kvävande och skrämmande grepp. En känsla så stark, om än övergående, att den kan ta sig fysiska uttryck, såsom svettningar och palpitationer.

I grunden har ångest en rationell funktion, eftersom den fungerar som en sorts varningssignal och skyddsmekanism. Däremot kan den uppstå utan rationella förklaringar och dröja sig kvar.

Förståelse för vad som sker i kroppen kan hjälpa att hantera ångesten, att inte låta sig dras med i den rädsla som ångesten kan orsaka. Ångesten kan föranledas av en omedveten anspänning, orsakad av kroppsliga signaler som misstolkas som hotande.

Tänk om ångest, liksom Munch’s konstverk, kunde saluföras på auktion. Då hade många blivit förmögna, om man bortser från principen om tillgång och efterfrågan förstås…

Advertisements
This entry was posted in Media, Swedish, Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s