Annorlunda film

“Adam Resurrected”, en udda film om Adam Stein, en Holocaust-överlevare som placeras på en mentalinstitution i öknen 15 år efter andra världskrigets slut.  Med Jeff Goldblum i huvudrollen.

Den stundvis bisarra filmen har sina poäng. Jag kanske läser in något som bara finns i min egen tolkning av filmen. Som, till exempel, fysiska uttryck för psykisk smärta när huvudrollsinnehavaren oförklarigt börjar blöda. I filmen kan dessa scener tolkas som ett uttryck för Adam Steins illusionistiska konster, men jag ser dem även som en metafor för psykosomatiska symtom.

Filmen behandlar andra världskrigets brott mot mänskligheten, så som förtryck och tortyr, men berör även psykiatrins historia och väsen på ett annorlunda sätt.

Jag vet inte om jag blev såld direkt, men uppenbarligen satte filmen spår med tanke på ovanstående. Mina medtittare somnade stundvis, men Jeff Goldblums tidigare seriefigursutseende har vunnit på att åldras till en numera distingerad figur. Och jag höll mig vaken trots den sena timman.

Advertisements
This entry was posted in Health Care, Media, Swedish and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s