Hjälpa eller stjälpa den som vill arbeta

Välfärdssystemet utgör en tunn skiljelinje mellan att erbjuda trygghet och att utgöra ett hinder för återgång till arbete för personer med psykiska funktionshinder. Det menar Ulrika Bejerholm, forskare vid Lunds universitet och Vårdalinstitutet.

Hon har undersökt hinder för personer med psykiska funktionshinder att återgå till och behålla ett arbete. Individual Placement Support (IPS) utgår från ett antal grundläggande principer där individens arbetsförmåga och önskemål står i centrum.

Bedömning av arbetsförmågan genomförs på själva arbetsplatsen för att se hur klienten klarar av sina arbetsuppgifter, med anpassat och kontinuerligt stöd.

Det största hindret för återgång till arbete utgörs av kunskapsbrist hos handläggare på Arbetsförmedlingen (AF) och Försäkringskassan (FK), vars regelverk är komplicerade att greppa och förklara.

Därför menar Ulrika Bejerholm att utvecklandet av ett nätverk av kontakter inom AF, FK och kommunen är centralt, likaså utvecklandet av ett arbetsgivarnätverk. Detta för att stödja individer med psykiska funktionshinder som vill och kan arbeta med anpassade arbetsuppgifter.

Advertisements
This entry was posted in Health Care, Research, Social Support, Stigma, Swedish and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s