Livet efter döden

Återigen blir jag påmind om den förödande smärtan och sorgen som följer ett självmord. I detta fall är det genom ett brev från en familjefar vars dotter tog livet av sig. Efter sig lämnade hon en liten son, förtvivlade föräldrar, en yngre syster och en farmor/mormor som själv förlorade livsgnistan. 

Jag påminns också om att människor har olika sätt att sörja, även om vetenskapen beskriver sorgeprocessen som en rad olika faser. Modeller som en hjälp att hantera den kaotiska verkligheten. Jag tror att det ligger något i dem, men utesluter inte individuella skillnader.

Den nämnda familjen har startat en hemsida och skriver en bok. Jag uppfattar det som ett sätt att hantera och bearbeta sorgen. Som ett sätt att skapa mening av det meningslösa. Med hjälp av dessa medel uppmärksammar den drabbade familjen den typ av personlighetsstörning som den avlidna kvinnan led utav. Och den smärta som det innebar att leva med den. Och likaså det tomrum och den sorg som hon lämnat efter sig.

Förhoppningsvis får familjemedlemmarna tröst och ro, på sitt eget sätt, även om den tragiska händelsen lämnar outplånliga ärr. En bonus är om familjens insatser bidrar till ny och konstruktiv kunskap, som gör oss klokare. Och till att stötta andra med liknande erfarenheter. Måtte de bara finna själsfrid och hitta tillbaka till det levande livet.

Advertisements
This entry was posted in Health Care, Suicide, Swedish, Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s